Dementie & hersengym: geheugen en herinneringen stimuleren
Hersengymnastiek kan ouderen met dementie, door bijv. Alzheimer, stimuleren én helpen ontspannen. Deze senioren worden gevraagd hun geheugen te gebruiken. Er moet gezocht worden naar een quizonderwerp, waar deze cliënten voldoende van af weten. Het is de taak van de quizleider de hersengymnastiek op maat te maken door vragen van de quiz op verschillend niveau te stellen. Ook is het de taak van de quizmaster dat deze bejaarde patiënten niet het gevoel krijgen te worden getest, maar hen het gevoel te geven dat zij een gezellig sociaal samenzijn hebben.
Waarom een quiz voor mensen met dementie? Doelen
Activeren
Een vaak aan ouderen met een door bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer veroorzaakte dementie, aangeboden activiteit is een quiz. Waarom? Een vraag- en antwoordspel prikkelt en stimuleert het geheugen van de ouderen. Dit activeert hen en het is ook voor patiënten met een vorm van dementie goed om actief te zijn en een zinvolle dagbesteding te hebben.
Ontspannen
Als de quiz op een speelse manier wordt aangeboden, kan de quiz hen ook helpen ontspannen, prettig voor mensen met dementie die over het algemeen een leven vol stress leiden. De vraag- en antwoordspel biedt afleiding van de eigen problemen.
Eigen waarde bevestigen
Ook kan hersengymnastiek, zoals deze activiteit ook wel wordt genoemd, hun eigen waarde bevestigen, als ze voldoende vragen goed kunnen beantwoorden. Het is aan de spelleider om hiervoor te zorgen.
Hoe het vraag- en antwoordspel te spelen?
Niet testen
Omdat ouderen met bijv. Alzheimer lijden aan geheugenverlies, moet u zien te voorkomen dat u hen het gevoel geeft hen te testen. Want dan confronteert u hen op pijnlijke wijze met hun minder wordende geheugen. Vul tijdig aan als u ziet aankomen dat iemand een antwoord niet weet, speel de vraag door, vang een lacune elegant op.
Niet winnen of verliezen maar herinneringen oproepen
Ook gaat het niet om winnen of verliezen. Het is immers een oneerlijke strijd? In een groep met niet - dementerende volwassenen kunnen al grote verschillen zijn, maar in een groep met allemaal personen met dementie is dat nog meer het geval. Het hangt er maar van af welke vorm van dementie je hebt, waar de schade in je hersens zit en hoe ver gevorderd de ziekte is. U bereikt dit door het speels en luchtig te brengen, vragen van verschillend niveau te stellen, verschillende soorten vragen te stellen en vragen niet steeds aan een persoon te stellen. Belangrijker is dat via de vragen herinneringen worden wakker gemaakt.
Verschillende soorten vragen stellen in een quiz
Het is belangrijk om verschillende soorten vragen te stellen in een quiz. Er zijn globaal drie soorten vragen: open vragen, gesloten vragen en suggestieve vragen. De eerste soort vragen zijn voor Alzheimer-patiënten het moeilijkst: een vraag waarop ieder mogelijk antwoord denkbaar is en een antwoord dat zelf geformuleerd moet worden. Een gesloten vraag: een vraag waarop maar een antwoord goed is: een specifiek antwoord of ja of nee. En dan de suggestieve vraag: een vraag die het antwoord al suggereert.
Braintraining voor volwassenen
U speelt dit spel met volwassen mensen. Dat blijft gelden, ook al is hun geheugen nog zo slecht. Dat betekent dat u ook onderwerpen kunt uit kiezen die volwassen zijn. Het is niet gebruikelijk maar daarom juist wel leuk en interessant dus om bijvoorbeeld een quiz te houden over wijn. Want wie dronk er niet wel eens een glaasje voor de gezelligheid? En ook mensen die principieel geen alcohol dronken of drinken weten er wel iets van af. Ze waren allemaal wel eens op een feestje.
Hersengymnastiek: ook voor mannen
Vaak zijn mannen in de minderheid in een zorgcentrum of een verpleeghuis. De vrouwen worden gemiddeld ouder. Daarom schieten de heren er wel eens een beetje bij in qua thematiek. Kies dus ook eens voor een typisch ‘mannenonderwerp’: sport of auto’s of klussen.
Conclusie over brainjoggen voor bejaarden met dementie
Mits met tact en beleid gespeeld, kunnen quizzen een plezierige en volwaardige bezigheid zijn voor senioren met (meestal) de ziekte van Alzheimer. U vindt volop voorbeelden hieronder.