Ambassadrice » Specials » Voorlezen

Voorlezen: educatie, ontspanning en amusement

Voorlezen: educatie, ontspanning en amusement Voorlezen is een vorm van onderwijs, ontspanning en amusement die al eeuwen bestaat. De ontwikkeling en het bestaan van allerlei moderne media heeft het voortbestaan van het voorlezen gelukkig niet belemmerd. Er wordt aan kinderen nog steeds voorgelezen dus er is reden genoeg om allerlei aspecten van het voorlezen nader toe te lichten. Te meer daar er ook wordt voorgelezen aan volwassenen, bijvoorbeeld ouderen met dementie.

Voorlezen is een kunst

Voorlezen ziet er van buitenaf eenvoudig genoeg uit. Je pakt een sprookjesboek, je leest eruit voor en de kinderen hangen aan je lippen. De kinderen amuseren zich, leren er iets van en het is ook nog eens ontspannend. Maar goed voorlezen is een kunst op zich. Wil je leren hoe je de waarde van het voorlezen optimaliseert, lees dan dit artikel Goed voorlezen is een kunst.

Een verhaal kiezen om voor te lezen

Voor je aan het voorlezen slaat, zal je toch eerst een geschikt verhaal moeten kiezen.
Je kunt vanzelfsprekend niet ieder willekeurig verhaal aan allerlei verschillende doelgroepen voorlezen.
Hoe je een verhaal zorgvuldig uitkiest kom je aan de weet in het artikel Het kiezen van een verhaal.

Voorlezen in het onderwijs

Voorlezen wordt in het basisonderwijs niet alleen maar gebruikt ter ontspanning en als vorm van amusement, maar ook om de leerlingen het een en ander te leren. Hierover kun je meer lezen in het artikel
Verhalen vertellen of voorlezen in het basisonderwijs.

Voorlezen aan verschillende doelgroepen, waaronder ouderen met dementie

Voorlezen wordt vooral geassocieerd sprookjes met voorlezen aan de doelgroep kinderen. Voorlezen kan echter ook een ontspannende en activerende bezigheid zijn voor ouderen met dementie. Maar zou je aan deze volwassenen wel sprookjes willen voorlezen? Het zijn immers volwassenen?

Als je je hierin wilt verdiepen, bestudeer dan het artikel Sprookjes voorlezen of vertellen aan ouderen met dementie.

Conclusie

Voorlezen blijkt van alle tijden en voor jong en oud te zijn. Door je erin te verdiepen en er mee te oefenen, kun je er steeds beter in worden.
Verhalen vertellen of voorlezen in het Basisonderwijs

Verhalen vertellen of voorlezen in het Basisonderwijs

Als je in het Basisonderwijs een verhaal hebt, kun je dat dan beter voorlezen of vertellen aan je leerlingen? Voorlezen en vertellen zijn beiden een vorm van taalonderwijs. Ze hebben ieder hun eigen w…
Voorlezen: professioneel voorlezen is een kunde en een kunst

Voorlezen: professioneel voorlezen is een kunde en een kunst

Wanneer lees je een verhaal of een fragment uit een boek goed voor? Je leest goed voor als en het verhaal en de luisteraars tot hun recht komen. Wanneer is dat dan het geval? Dat bereik je door 'leven…
Verhalen vertellen of voorlezen: Hoe kies je je verhaal?

Verhalen vertellen of voorlezen: Hoe kies je je verhaal?

Als je een verhaal wilt selecteren om aan luisteraars voor te lezen of te vertellen, waar kun je dan op letten bij het maken van je keuze? Vier criteria zijn daarbij van belang: de doelgroep (bijvoorb…
Geheugen bij dementie stimuleren door sprookjes voorlezen

Geheugen bij dementie stimuleren door sprookjes voorlezen

Is sprookjes voorlezen of vertellen geschikt voor ouderen met dementie? Sprookjes zijn voor ons verhalen voor kinderen. Maar oorspronkelijk zijn sprookjes juist voor volwassenen geschreven. Pas later…
Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tips

Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tips

Wanneer iemand als verhalenverteller een verhaal voorbereidt om het later aan het publiek te gaan vertellen, is het goed om daarbij voldoende aandacht te besteden aan alle zintuigen. Zo kunt u zich al…
Gepubliceerd door Ambassadrice op 24-02-2012, laatst gewijzigd op 19-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • 25 jaar ervaring in vertellen en voorlezen en diverse cursussen en workshops op dit vakgebied vormen de basis van dit artikel.