Ambassadrice » Specials » Dementie en lente
Lezen en leren over vertellen en dementeren

Lenteactiviteiten voor dementerende ouderen

Lenteactiviteiten voor dementerende ouderen In de lente aandacht besteden aan het voorjaar is in zorgcentra en verpleeghuizen waar ouderen met dementie wonen een goede gewoonte. Voor de zorgmedewerkers, met name voor de activiteitenbegeleiders is er dan voldoende materiaal voorhanden: voorjaarsbollen, de eerste aardbeien, artikelen en foto's in kranten en tijdschriften over de lente... Voor de bejaarden die dementeren t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, bieden activiteiten over de karakteristieke verschijnselen van het voorjaar herkenning, plezier en houvast.

Het voorjaar op het programma voor ouderen met dementie

Drie maanden lang is het lente. Drie maanden lang kansen en mogelijkheden om het voorjaar bij mensen met dementie opnieuw onder de aandacht te brengen. Deze ouderen hebben vaak niet uit zichzelf in de gaten dat het voorjaar is. Maar u kunt hen er op attenderen door activiteiten voor hen te organiseren die de lente oproepen in hun geheugen en hun beleving.

Lenteprogramma’s organiseren

Het is voor activiteitenbegeleiders in zorgcentra en verpleeghuizen een goede gewoonte om thematisch te werken. Wel moet er vaak veel verzonnen worden en naar materialen gezocht of ze moeten weer uit de kast gehaald en opgefrist.

stokroos in knopstokroos in knop
Waarom aandacht besteden aan de lente?
De seizoenen en dus ook ons voorjaar zijn een integraal deel van ons leven. Dat geldt voor jong en oud, voor ziek en gezond. Ouderen die dementeren kunnen goede herinneringen hebben aan de lente.
Via de activiteiten kunt u hen in aanraking brengen met de jonge natuur: jonge dieren, de eerste blaadjes aan de bomen, kleine knopjes, een mild zonnetje. Positieve ervaringen die het waard zijn bewust beleefd te worden.

Handvatten voor lenteactiviteiten

Er zijn allerlei mogelijkheden om de verschijnselen die bij de lente horen, onder de aandacht te brengen.
Een programma met lenteliedjes bijvoorbeeld. Al zingend en luisterend en sprekend over de liederen, haalt u de lente in huis. Eenvoudige quizvragen over het voorjaar, prikkelen het geheugen en laten deze cliënten beseffen dat ze ondanks hun dementie, toch kunnen genieten van de natuur in de lente. Een ochtend met verhalen en gedichten biedt de bejaarden, dementerend t.g.v. Alzheimer of niet, de gelegenheid rustig het voorjaar her te beleven.

De extra’s van de lente laten beleven door mensen met Alzheimer

Benut ook vooral de grote extra’s van de lente: bloembollen op tafel en als het even kan beschut in het al warm wordende zonnetje zitten met een bakje verse aardbeien met slagroom.

Belevingsgerichte zorg

Belevingsgerichte zorg is een serieuze trend in de zorg voor hoogbejaarde senioren. Laat de ouderen daarom volop de lente beleven. De lente is er om van te genieten, zelfs als de voorjaarsregen op de ruiten klettert. Ouderen weten als geen ander dat 'maartse buien beduiden dat de lente aan komt kruien'!
Lentequiz voor ouderen met dementie traint het geheugen

Lentequiz voor ouderen met dementie traint het geheugen

Een lentequiz voor ouderen met dementie is een ontspannen manier om het geheugen van de medemens met dementie te stimuleren. Tegelijkertijd zorgt u met deze voorjaarsactiviteit een stukje natuurbelevi…
Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugen

Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugen

Een quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vragen functioneren als geheugentraining. Als vanzelf zoeken de deelnemers in hun geh…
Lenteverhalen en -gedichten voorlezen aan dementerenden

Lenteverhalen en -gedichten voorlezen aan dementerenden

De lente het verpleeghuis of zorgcentrum in halen voor ouderen met dementie kan met een professioneel voorleesprogramma over het voorjaar. Zo kunnen mensen met Alzheimer of vasculaire dementie toch ie…
Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met dementerenden

Lenteliedjes zingen met ouderen met dementie, kan een stimulerende bezigheid voor deze mensen zijn. Met muziek kunnen veel bejaarden met een vorm van dementie over het algemeen lang worden bereikt, la…
Herinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderen

Herinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderen

Met ouderen met dementie herinneringen ophalen aan de lente zou het best kunnen door met hen naar buiten te gaan om buiten bloeiende bloembollen te bekijken en jonge dieren te aaien, een lentezonnetje…
Gepubliceerd door Ambassadrice op 26-07-2013, laatst gewijzigd op 07-06-2016. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Lenteverhalen uit 'Hart vol verhalen, voorleesboek voor ouderen' :www.hetverhalen-rijk.nl
Schrijf mee!