Ambassadrice » Specials » Dementie en zomer
Lezen en leren over vertellen en dementeren

Zomeractiviteiten voor dementerenden

Zomeractiviteiten voor dementerenden De zomer is in een zorgcentrum of een verpleeghuis een lastige tijd. Personeel en familie van cliënten zijn met vakantie. Muziek-optredens zijn minder gemakkelijk te boeken. Toch wil het beschikbare personeel en de ingehuurde invallers de bejaarde bewoners, zeker als deze ouderen een vorm van dementie hebben, (meestal veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer), een goede tijd bezorgen. Voor hen moet het ook zomer zijn! Naar buiten als het even kan, of anders 'buiten naar binnen' halen! De maatschappij, de buitenwereld, de zomerse natuur de zorgcentra binnen brengen door eenvoudig te organiseren, zonnige, zomerse activiteiten, op maat gemaakt voor ouderen met dementie.

Zomeractiviteiten en menskracht te kort bij activiteiten voor mensen met dementie

In de zomer wil iedereen wel "iets leuks". Maar voor mensen die lijden aan een ziekte die dementie veroorzaakt is dat niet een vanzelfsprekendheid. Zij zelf kunnen het niet meer organiseren en 'de rest van de wereld', zo lijkt het wel, is op vakantie.

Personeelstekort in de zomer in de zorgsector

Bijna nergens is de personeelskrapte in de zomer zo lastig als in een zorgcentrum of verpleeghuis. Het is extra druk: veel personeel is op vakantie. Dat geldt zowel voor de verzorgenden als voor activiteitenbegeleiders / welzijnsmedewerkers die traditioneel de meeste activiteiten organiseren. Er worden wel invallers geregeld, maar die kunnen niet even veel en even goed werk verrichten als de vaste krachten, hoe zeer ze ook hun best doen. Ze kennen de bejaarde cliënten en het zorgcentrum minder goed. Bovendien worden zij vooral ingezet in de lichamelijke zorg en het huishouden. Zelden of nooit voor activiteiten. Ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld Alzheimer zijn dan ook nog eens voor hun bezigheden grotendeels afhankelijk van derden.

Familie van hulpbehoevende bewoners met zomervakantie

Niet alleen zorgpersoneel en activiteitenbegeleiders zijn met vakantie, maar ook veel familieleden, die normaal ouderen met dementie trouw bezoeken, zijn op reis. Al gauw een paar weken! Dat betekent voor deze bewoners, die extra afhankelijk zijn van gezondere mensen, minder bezoek, minder aandacht en minder activiteiten.

Vrijwilligers in zorgcentra met grote vakantie

Ook de vrijwilligers die normaal voor extra contact en extra aandacht zorgen voor zowel de dementerende als niet dementerende senioren, gaan in de zomer wel eens erop uit. En geef ze eens ongelijk. Zorginstellingen steunen behoorlijk op hen, voor allerlei kleine en grotere extra’s en zelfs voor feitelijk reguliere zorg als koffie schenken, boterhammen smeren en noem maar op!

Toch de zomer in huis halen voor mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie

Ondanks dat alles willen wij als maatschappij dat de ouderen en zeker deze extra kwetsbare ouderen in een zorgcentrum, verpleeghuis of op de dagbesteding, in het zomerseizoen een goede tijd hebben. Niet alleen de reguliere zorg moet doorgaan, maar er moeten ook wat zomerse activiteiten te genieten zijn. Een 'rusthuis', zoals dat vroeger heette, is niet alleen om te rusten... Daarom is het fijn wat zomerprogramma’s van het internet te kunnen plukken of uit de kast te kunnen trekken.

Concrete zomeractiviteiten voor de oudere met dementie

Quiz: Een vragenspel over de zomer

Al heel gemakkelijk te realiseren is een quiz over de zomer. Gemakkelijke vragen met antwoorden roepen bij de ouderen (met of zonder dementie) herinneringen op aan zomers van vroeger. Vakantieherinneringen en herinneringen aan hittegolven. Ze kunnen er over mee praten en ons vertellen van hun ervaringen én wijsheid. Een zomerquiz is een weinig inspannende manier om zonnige verhalen op te halen.

Muziek: Zomerliedjes zingen met deze cliënten

Een andere laagdrempelige activiteit die bij deze senioren over het algemeen enthousiast ontvangen wordt, is het zingen van liedjes van vroeger. Liederen zitten ook bij ouderen met een ziekte die dementie veroorzaakt heel goed in het geheugen. Ze hebben vroeger veel gezongen. De muziek ondersteunt het geheugen. Niet alleen de melodieën maar ook de teksten van zomerliedjes, komen meestal moeiteloos naar boven. Daarom een lijstje met vertrouwde zomerliedjes, met vermelding van waar u teksten en muziek kunt vinden.

Voorlezen: Verhalen en gedichten over de zomer

Luisteren naar voorgelezen verhalen en gedichten, is een bezigheid die ontspannen is en weinig eisen aan de luisteraars stelt. Voor de harde werkers in de zomertijd daarom een voorleesprogramma over zon, zee, zand en hitte. U kunt gemakkelijk ermee aan de slag, zeker als u eerder in het jaar gezorgd heb voor een kleine bibliotheek met voorleesmateriaal dat geschikt is voor ouderen met of zonder dementie.

Reminisceren: Herinneringen ophalen over de zomer

Voor ouderen die aan het dementeren zijn, geldt dat zij veel van vroeger weten, maar weinig van het heden. Daarom is reminisceren (het bewust ophalen van positieve herinneringen) over het algemeen een goede activiteit. U brengt hen immers op deze manier in contact met wat zij wel weten, wie zij waren, wat zij deden en konden. Een rustige bezigheid die de persoon met dementie ondersteunt in hun identiteit en gevoel van eigenwaarde. En misschien ook wel eens gewoon lekker lachen om een grappige herinnering!

De zomertijd ontspannen doorbrengen voor mensen met dementie

Voor het personeel is het misschien niet haalbaar, ontspannen de drukke zomer door, maar het is wel haalbaar om het werk minder zwaar te maken. Een tijdige en goede organisatie eerder in het jaar en kant en klaar materiaal voor het grijpen, maken dat voor ieder zorgcentrum of verpleeghuis haalbaar.
Zomerliedjes voor dementerende ouderen

Zomerliedjes voor dementerende ouderen

Zomerliedjes van vroeger zingen met ouderen met dementie, is in de vakantietijd voor hen een plezierige tijdsbesteding. Omdat deze cliënten van wie velen Alzheimer hebben, de liederen in hun jeugd gel…
Zeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuis

Zeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuis

Veel ouderen met dementie kunnen niet meer met een uitstapje mee. Weliswaar organiseren zorgcentra en verpleeghuizen dagjes uit, maar dat kan maar voor een beperkt aantal dementerenden worden gerealis…
Zomerquiz: brainjoggen voor dementerenden

Zomerquiz: brainjoggen voor dementerenden

Een zomerquiz is een manier om de zomer het zorgcentrum en het verpleeghuis in te halen. Ouderen met dementie, van wie velen lijden aan Alzheimer, kunnen zo, ook zonder vakantie, even een zomers vakan…
Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerenden

Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerenden

De oudere met dementie van nu, of die nu door Alzheimer is veroorzaakt of door een andere ziekte, ging ook al op vakantie naar het buitenland. Een weekendje Parijs, een vakantie aan de Franse Rivièra,…
Zeeliederen voor ouderen met dementie

Zeeliederen voor ouderen met dementie

Zeeliederen uit hun jeugd zingen met ouderen die t.g.v. een ziekte als Alzheimer dementie hebben zijn, stimuleert hun geheugen, de ademhaling en wellicht ook het humeur! Daarnaast zijn Shantyliederen…
Zomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezen

Zomerverhalen en zomergedichten aan dementen voorlezen

De zomer kan een moeilijke tijd zijn in een verpleeghuis of zorgcentrum. Personeelstekorten door de zomervakanties die opgevangen moeten worden met jonge invalkrachten. Veel familieleden op vakantie d…
Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en –liedjes voorlezen

Dementerenden zeeverhalen, -gedichten en –liedjes voorlezen

Zeeverhalen voorlezen aan mensen met dementie zal zeker stimulerend zijn. De zee is zo verweven met de Nederlandse geschiedenis en met het Hollandse leven dat de ervaringen, avonturen en belevenissen…
Reminisceer over de zomer met dementerende ouderen

Reminisceer over de zomer met dementerende ouderen

Ouderen met dementie hebben 'veel vroeger' en weinig 'nu': veel herinneringen aan warme zomers met vakantie-uitstapjes, picknicken in het park, buiten tikkertje spelen zolang het licht is, ranja met e…
Gepubliceerd door Ambassadrice op 24-07-2013, laatst gewijzigd op 04-07-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!