Ambassadrice » Specials » Hersengymnastiek winter

Dementie & hersengym voor de wintermaanden

Dementie & hersengym voor de wintermaanden De winter, met name de decembermaand, de feestmaand bij uitstek met Sinterklaas, het Kerstfeest en de jaarwisseling is in woonzorgcentra en verpleeghuizen een zeer drukke tijd. Allerlei extra activiteiten worden georganiseerd om de bewoners en cliënten in staat te stellen deze tijd zo goed mogelijk mee te beleven i.h.k.v. de belevingsgerichte zorg. Dat geldt nog eens dubbelop in de zorg voor ouderen die aan het lijden aan dementie, t.g.v. bijv. de ziekte Alzheimer, zijn. Kant en klaar materiaal is dan een uitkomst voor het personeel en met name de welzijnsmedewerkers.

De wintermaanden voor mensen met dementie

Dit geldt, zoals gezegd nog eens extra, die inspanning en drukte, voor de oude bewoners die dementeren t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Hun ziekte brengt allerlei complicaties met zich mee, waarvoor extra hulp moet worden geboden.

Special met quizzen voor de winter en de feestmaand december voor mensen met Alzhiemer

Daarom vindt u in deze special maar liefst vier quizzen, met bij iedere quiz een kort stukje theorie, dat van toepassing is bij het houden van een quiz voor mensen met dementie:

Dementie en hersengym: Winterquiz voor cliënten met dementie en kinderen
Naast vragen over de winter met de daarbij behorende antwoorden en specifieke tips voor een het spelen van een winterquiz, bevat dit artikel als extra de mogelijkheden en de waarde van het houden van een quiz over de winter voor deze bejaarden en schoolkinderen samen.

Dementie en hersengym: Sintquiz voor patiënten met dementie, met tips!

Uiteraard biedt dit vraag- en antwoordenspel: vragen over het vieren van het Sinterklaasfeest, antwoorden en extra veel tips die het spelen van de quiz meer belevingsgericht maken, en wat achtergrondinformatie over het voordeel van een quiz over Sinterklaas voor dementerenden. Het thema Sinterklaas is namelijk wel eenvoudig, maar hoeft niet kinderachtig te zijn! Als u het maar op de goede manier aanpakt.

Dementie en hersengym: Kerstquiz voor Alzheimerpatiënten met tips!

Ook deze quiz biedt in deze voor activiteitenbegeleiders zo drukke feestmaand kant en klare vragen en antwoorden voor ouderen met dementie. Ook tips ontbreken niet. De extra informatie gaat in deze quiz over het goed laten aansluiten van een quiz op de doelgroep, zowel qua niveau als het soort vragen dat u stelt.

Dementie en hersengym: Quiz voor mensen met een hersenbeschadiging over Oud en Nieuw

In deze speelse activiteit voor senioren die dementeren veroorzaakt bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer vindt u vragen, antwoorden en tips voor een quiz over Oudjaar en Nieuwjaar.
De meerwaarde van dit artikel betreft de relatie tussen het spelen van een thematische quiz als hulpmiddel voor de desoriëntatie in de tijd die ouderen met dementie vaak ervaren.

Conclusie

Een quiz, op maat ontwikkeld voor ouderen met dementie, biedt veel extra's, naast ontspanning, afleiding en stimulering.
Zo'n quiz kan dementerende ouderen en kinderen met elkaar in contact brengen. Een goed gekozen thema voor een quiz,kan ouderen in hun waarde laten. Dat wordt bereikt als het thema wel eenvoudig is, maar niet kinderachtig. Ook kan het juiste thema van een quiz op de juiste tijd van het jaar de demente oudere helpen bij zijn oriëntatie op de tijd van het jaar.

Meer weten over quizzen voor mensen die dementeren? Klik dan hier.
Winterverhalen, -gedichten, -liedjes voorlezen aan dementen

Winterverhalen, -gedichten, -liedjes voorlezen aan dementen

Winterverhalen voorlezen aan ouderen met dementie kan voor hen een plezierige en ontspannende bezigheid zijn. Tegelijkertijd worden de ouderen die bijvoorbeeld Alzheimer hebben 'geprikkeld'. De winter…
Braintraining bij dementie: Oud- en Nieuwjaarsquiz

Braintraining bij dementie: Oud- en Nieuwjaarsquiz

Activiteiten voor ouderen met een vorm van dementie zoals Alzheimer, zijn van groot belang voor hun welzijn. Activiteiten, zoals bijvoorbeeld het houden van een quiz over Oud en Nieuw, zorgen voor ont…
Winterliedjes zingen met demente bejaarden

Winterliedjes zingen met demente bejaarden

Winterliederen zingen met ouderen met dementie, door bijvoorbeeld Alzheimer, kan voor hen een ontspannende bezigheid zijn in hun vaak zo stressvolle leven. Het kan hen afleiden van hun zorgen en hun a…
Kerstconcert voor ouderen met dementie

Kerstconcert voor ouderen met dementie

Een kerstconcert voor ouderen met dementie kan een eenvoudig te organiseren, sfeervolle activiteit zijn als u de juiste klassieke kerstmuziek weet te vinden. Veel beroemde componisten schreven muziek…
Kerstzang met dementerenden: traditioneel

Kerstzang met dementerenden: traditioneel

Kerstliederen zingen met ouderen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, is een sfeervolle, traditionele en vertrouwde manier om samen met deze bejaarden Kerst te vieren. Voor veel ouderen is het…
Gepubliceerd door Ambassadrice op 20-11-2012, laatst gewijzigd op 12-06-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.