Roemenië: kennismaking met land, volk, cultuur
Roemenië: een land op de grens van West-Europa en Oost-Europa. De Roemenen: een volk om nader mee kennis te maken, toen in 2014 Roemenen naar Nederland zouden komen om er te werken. De geografie, de cultuur met een hoofdletter (litteratuur, muziek) maar ook de volkskunst, houtsnijkunst en de sprookjes... Een verkenning en een kennismaking met een land waarvan we vaak niet veel meer weten dan dat de hoofdstad Boekarest is en Ceausescu de ex-dictator, je er op beren kunt jagen, op wintersport kunt, en er ook gevoetbald wordt... Maar dat is vast niet genoeg!
Roemenië
Geografie
Het huidige land grenst aan Hongarije, Servië, Bulgarije, de Zwarte Zee, de republiek Moldavië en de Oekraïne. De hoofdstad is Boekarest. De belangrijkste provincies zijn Transsylvanië, Walachije en Moldavië. De belangrijkste rivier is de Donau. De belangrijkste bergketen De Karpaten. Het land heeft een gematigd landklimaat, met vier seizoenen, vergelijkbaar met Nederland.
De Roemeense vlag:
Bron: Kurious, Pixabay
De Roemeense cultuur
Literatuur
Een van de bekendste auteurs is Herta Müller. Zij is een Duitstalige schrijfster van Roemeense afkomst. In 2009 kreeg zij de Nobelprijs voor literatuur. Verschillende van haar werken zijn in het Nederlands vertaald, uitgegeven door uitgeverij De Geus. In 2012 verscheen daar haar boek 'Lage streken'.
Beeldhouwkunst
Een wereldberoemd beeldhouwer, afkomstig uit Roemenië is Brancusi. Hij liet zich inspireren door de Roemeense houtsnijkunst en door 'primitieve' Afrikaanse kunst. Zijn eerste solotentoonstelling hield hij in New York (1914). Een van zijn best bekend staande beelden is 'vogel in de ruimte'.
Muziek
Een beroemde componist van klassieke muziek, geboren in Roemenië, is Béla Bartók. Hij liet zich o.a. inspireren door de Roemeense volksmuziek.Hij staat echter bekend als een Hongaar! Hij was componist, muziekpedagoog en pianist.
Een andere bekende naam is Gheorghe Zamfir. Hij haalde zelfs de West-Europese hitparades met het bespelen van de panfluit.
Volkskunst in Roemenië
Van de Roemeense volkskunst zijn met name de houtsnijkunst, de weefkunst en de volksdans, met de bijbehorende volksmuziek, het vermelden waard. Alle drie traditionele volkskunsten die in Roemenië nog steeds beoefend worden.
Roemeense volksverhalen
Roemenië heeft ook zijn eigen sprookjes. Sprookjes zou je kunnen zien als een vorm van volkskunst, omdat sprookjes worden beschouwd als volksverhalen. Bij bestudering van deze sprookjes blijken zij duidelijk verwant aan andere Europese sprookjes.
Behalve de sprookjes pur sang, moet ook het verhaal van de vampier graaf Dracula genoemd worden. Zijn kasteel zou in Roemenië hebben gestaan.
Conclusie
Roemenië, de Roemeense cultuur en de Roemenen zijn het waard om gekend te worden. Een nadere kennismaking kan veel mensen de ogen open voor dit niet zo bekende West/Oost-Europese land.