Ambassadrice » Specials » Zintuigen

Functies, nut en genoegen van al onze zintuigen

Functies, nut en genoegen van al onze zintuigen Onze zintuigen hebben een essentiële functie: waarnemen. Waarnemen is zien, horen, ruiken, proeven en tasten. In de prehistorie was dit waarnemen van levensbelang. De zintuigen hielpen ons te overleven. Hitte, koude, honger, dorst en gevaar bijv. wilde dieren signaleerden we door die zintuigen. Maar nu overleven, zeker aan onze kant van de wereld steeds gemakkelijker is geworden, kunnen we onze zintuigen behalve voor het (over)leven ook voor het genieten van het leven gebruiken. Op allerlei manieren.

Zintuigen in de tuin

We kunnen een tuin zo ontwerpen en aanleggen of zo beplanten dat er voor al onze zintuigen iets te beleven, te ervaren en te ontdekken is. Zowel voor volwassenen als voor kinderen is dat waardevol.

Wanneer we dit concept nog meer toespitsen, kan zo’n tuin ook een genot zijn voor ouderen met dementie of voor mensen die meervoudig gehandicapt zijn.

Hoe u een zintuigentuin kunt aanleggen, leest u in het artikel: “Zintuigentuin: alle zintuigen beleven in eigen tuin”.

Alle zintuigen gebruiken bij het ophalen van herinneringen met ouderen met dementie

Hoe waardevol onze zintuigen voor ons zijn, kunt u ook ervaren als u met dementerenden herinneringen ophaalt aan hun jeugd. Weliswaar zijn deze hoogbejaarden veel vergeten, maar vroege herinneringen zijn vaak nog wel beschikbaar. Hun ervaringen uit hun jonge jaren zijn opgeslagen met behulp van al hun zintuigen.

Die zintuigen weer inzetten bij het oproepen van jeugdherinneringen, maakt dat de herinneringen aan vroeger gemakkelijker terug komen. En, als door ouderdom een van hun zintuigen minder goed functioneert, is het van groot belang de andere zintuigen in te zetten.

Meer hierover kunt u lezen in het artikel: “Herinneringen ophalen met alle zintuigen bij dementie”.

Reminisceren en reuk
Als u met dementerende ouderen herinneringen op wilt halen, kunt u het zintuig reuk inzetten. Wel zijn daaraan een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten de geuren sterk en herkenbaar zijn. Maar er zijn mogelijkheden genoeg: daarom een aantal voorbeelden van geuren die sterk en herkenbaar zijn voor demente bejaarden: van motteballen tot eau de cologne.

Alle zintuigen in zetten bij het voorlezen of bij het vertellen van verhalen

Een andere activiteit waarbij de wezenlijke rol van onze zintuigen een grote rol speelt, is het voorlezen of vertellen van verhalen. Door bij de luisteraars een beroep te doen op al hun zintuigen, kunt u het verhaal boeiender maken. De toehoorders kijken, ruiken, proeven, horen en voelen als het ware met u mee.

Als u hierover meer wilt lezen, leest u dan het artikel over: “vertellen en voorlezen met alle zintuigen”.
Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugen

Bloemenquiz bij dementie prikkelt zintuigen en geheugen

Een quiz over bloemen is een goede zomeractiviteit voor ouderen met een vorm van dementie, bijvoorbeeld Alzheimer. Vragen kunnen functioneren als geheugentraining. Als vanzelf zoeken de deelnemers in…
Reminiscentie bij dementie: prikkel alle zintuigen

Reminiscentie bij dementie: prikkel alle zintuigen

U kunt het succes van reminisceren, het bewust ophalen van positieve herinneringen, met ouderen met dementie van wie de meesten Alzheimer hebben, versterken door een beroep te doen op al hun zintuigen…
Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tips

Voorlezen en vertellen met alle zintuigen: redenen en tips

Wanneer iemand als verhalenverteller een verhaal voorbereidt om het later aan het publiek te gaan vertellen, is het goed om daarbij voldoende aandacht te besteden aan alle zintuigen. Zo kunt u zich al…
Tuinieren: Zintuigen in eigen tuin, ontwerp en beleving

Tuinieren: Zintuigen in eigen tuin, ontwerp en beleving

Een tuin ontwerpen, aanleggen en beplanten die al uw zintuigen streelt, is een paradijselijke belevenis. Voor kinderen is zo’n zintuigentuin een ontdekking van de natuur en van hun zintuigen. Ook een…
Geuren halen herinneringen op bij reminiscentie met dementen

Geuren halen herinneringen op bij reminiscentie met dementen

Geur is een sterk middel om herinneringen te triggeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geuren diep in het geheugen liggen opgeslagen. Dat feit kunt u benutten als u reminisceert met ou…
Gepubliceerd door Ambassadrice op 21-05-2012, laatst gewijzigd op 25-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.